Barack Obamasta on tullut ilmiö. Mies on muodostunut symboliksi kaikille niille, jotka syystä tai toisesta ovat kyllästyneitä amerikkalaiseen konservatismiin. Perinteiset rasismin vastustajat, ihmisoikeusaktivistit, Irakin sodan vastustajat, liikemiehet, opiskelijat, nuoret sekä liki koko Eurooppa yhdistävät rivinsä mustan ehdokkaan taakse.

Obaman kannattajien on sanottu toivovan liikoja. Etenkin meidän eurooppalaisten, jotka emme ymmärrä maan sisäpolitiikan kiemuroita. Alexanderstubbimaisen hymyn taakse kätkeytyy lopulta yhdysvaltalainen poliitikko, eikä Obama ole sellaisena osoittautunut yhtä radikaaliksi mielipiteiltään kuin väriltään. Obama ei tule luomaan eurooppalaista Amerikkaa, vaikka hänet äänestettäisiin voittoon. On myös sanottu, että Obamaa kannatetaan vain siksi, että hän on musta.

Keskustelu Obaman kannattajista on saanut oudon sävyn. Obama ei ole messias, sanoo lehdistö. Kuka sellaista on väittänyt? Miksi liberaalien presidenttiehdokasta ei ole lupa kannattaa, jos hän on tavallinen poliitikko? Minä tiedän, ettei hän ole messias, ja kannatan silti.

Jos joku äänestää Obamaa siksi, että hän on musta, ei siinä ole mitään tuomittavaa. Se on riittävä ja hyväksyttävä syy. Yhdysvallat on avoimen rasistinen valtio, eikä se ole sitä vahingossa; se on sitä harkitusti ja tarkoituksella ainakin niin kauan, kuin konservatiivit hallitsevat. Turhemmistakin syistä on presidenttejä äänestetty.

Toinen syy Obamanialle on koko nuorta maailmaa kauhistava vastaehdokas. Rebublikaanien John McCain on elänyt nuoruutensa aikana, jolloin kuulakärkikynää ei oltu vielä keksitty. Nyt on vuosi 2008, ja mies on seitsemänkymppinen. Hyvässä kunnossa, kertoo lehdistö. Olkoon vain.

Euroopassa on modernit arvot ja retro muodissa. Yhdysvalloissa arvot ovat retroa. Entisajan ongelmat:  köyhyys, epätasa-arvo, luokittunut yhteiskunta sekä edellämainittu rasismi, yhdistettynä nykyajan pahimpiin puoliin: kerskakulutukseen, tolkuttomaan saastuttamiseen, piittaamattomuuteen, markkinatalouteen ja terrorismihysteriaan; siitä syntyy soppa, joka kauhistaa eurooppalaista turistia jo lyhykäisellä lomamatkalla Atlantin taakse.

Ei Obaman tarvitse tehdä Yhdysvalloista eurooppalaista valtiota. Ei kukaan odota sellaista. Nuoret eurooppalaiset eivät vain yksinkertaisesti enää halua enempää menneisyyteen jämähtäneitä vanhoja ukkoja johtamaan maailmaa.